Oana Lamba, locul IV la Concursul Internațional, cupa Greciei, Greek Flower Pro 2018

Oana Lamba, locul IV la Concursul Internațional, cupa Greciei, Greek Flower Pro 2018
Ce a presupus concursul? 
Concursul s-a desfășurat pe 17 și 18 Octombie 2018, în Grecia, Kalamata, oraș aflat în peninsula Peloponez și a fost organizat de Asociatia Floriștilor din Atena.
În taxa de participare au fost incluse materialele și florile pentru lucrările surpriză. Pentru lucrările „pregatite”, fiecare concurent a fost pe cont propriu în ceea ce privește investiția în materiale, accesorii și compoziția florală folosită. Eu am mers însoțită de profesorul meu, Maestrul Nicolae Agop, de a cărui susținere m-am bucurat și mă bucur ca și profesor și mentor. Domnia sa a pregatit în decursul carierei mulți elevi pentru expoziții și concursuri. In luna concursului a călătorit special de la Chișinău la București ca să ne pregătim, după care am mers împreuna și în Grecia.

Ce a însemnat pentru tine Greek Flower Cup Pro 2018?
Pentru mine a fost prima participare la un concurs internațional, jurizat de un juriu profesionist, după standardele Florint. Am mai asistat designeri în realizarea lucrărilor, dar a fost prima dată când eu am fost cea care și-a pus ideile în scenă. A fost o provocare a mea cu mine, ca și când m-aș fi uitat în oglindă și mi-aș fi văzut competitia. Provocarea de a crea o lucrare pentru un concurs internațional, de a integra noi standarde pe care să le aplic în activitatea de zi cu zi, de a evolua. A fost și o ocazie bună pentru a cunoaște colegi de breaslă din străinătate, de a participa la comunitatea asta faină care se creaza în jurul creației și a pasiunii pentru flori și frumos.

Ce ar însemna pentru tine să câștigi această competiție?
Am obținut informații de la organizatori și am văzut consursul ca pe o experiență nouă pe care am simțit că vreau să o trăiesc cu tot ce face parte din ea, cu toate emoțiile și etapele (etapa de organizare, de pregătire, de strângere de fonduri, de creație, de cercetare – să îmi imaginez ce forme, ce culori și ce flori voi folosi). Am trecut și prin faza în care m-am auto-sabotat și mi-am spus că poate nu sunt suficient de bună, de pregatită, că poate nu era timpul să mă înscriu, dar am integrat-o și am depășit-o. Înainte de un parcurs profesional este și un drum frumos de dezvoltare personală, de a experimenta și a-mi da voie să trăiesc frici, provocări, vulnerabilități.

Dacă aș câștiga ar fi încă un pas în afara experienței de concurs pentru care mă pregătesc deja, pe care l-aș face pe parcursul meu profesional. Costurile totale sunt de 5.000 de euro, din care prietenii s-au oferit deja să ma susțină cu 1.000 de euro. Pentru diferența de 4.000 de euro mă ajută orice formă de sponsorizare, granturi sau proiecte care susțin reprezentarea României în străinătate, industriile creative, manifestările artistice etc.

Pe la inceputul lunii Septembrie 2018, intrand pe facebook ca tot omul, am vazut la Olga Sharova o postare cum ca s-a inscris la Cupa Greciei de floristica si o sa reprezinte Rusia. Instant a aparut intrebarea, dar oare din partea Romaniei merge cineva? M-am uitat pe lista de participanti si am vazut ca erau floristi dn toata lumea, dar din Romania nu, in plus mai erau cateva zile pana la inchiderea inscrierilor. Mi-a trecut un gand prin cap, cum ar fi sa ma inscriu? Dupa am zis, ei lasa, ca e din scurt, nu sunt pregatita, sunt oricum ocupata, si am dat scroll mai departe. Dar gandul asta nu m-a lasat in pace si vreo doua zile mi-a tot dat tarcoale. Ca sa il linistesc, mi-am zis, o sa ii cer parerea Meastrului Agop, sunt sigura ca o sa spuna ca e prea din scurt si nu are sens. Dupa o discutie scurta, Maestrul Agop a zis, e foarte putin timp de pregatire, e Septembrie iar cupa e in Octombrie, dar un concurs de floristica e mai bun decat orice scoala ai face, deci mergi, iar eu o sa merg cu tine. Am zis wow, am tras aer in piept si am zis fie ce-o fi, o sa merg.
Dupa am facut un calcul si mi-am dat seama ca am nevoie de aproximativ 5.000 de eur pentru toata povestea asta, suma pe care nu o aveam si nici nu stiam de unde sa o iau atat de repede. Asa ca aveam doar doua variante, fie renunt, fie cer ajutor. Cumva, ceva din mine stie ca mereu sunt solutii pentru orice, asa ca, pe 11 Septembrie  2018, dupa lungi zbateri, postam pe pagina mea de facebook urmatorul text:
"De vreo doi ani incoace invat sa cer ajutor. Uneori reusesc, alteori aleg sa pun toata presiunea pe mine si sa sfarsesc extenuata, sa o dau in bara, sau cel mai nasol, sa nu actionez. Cu greu fac aceasta postare, am stat, m-am framantat, gandit, razgandit daca sa scriu sau sa renunt la idee cu totul. Imi doresc sa reprezint luna viitoare Romania la Greek Flower Cup Pro 2018 open. Este un concurs international, Cupa Greciei, la care s-au inscris floristi din mai multe colturi ale lumii. Mare curaj mi-a dat sustinerea profesorului meu, Maestrul Nicolae Agop care ma va ajuta si insoti. Costurile totale cu pregatire, materiale, deplasare, ajung la aprox 5.000 Eur, suma greu de avut de pe o luna pe alta, cand traiesti din bani munciti. Ma ajuta sa imi dati de stire daca cunoasteti sau reprezentati companii, care au granturi sau proiecte de sponsorizare pentru astfel de actiuni, pentru industrii creative, activitati de reprezentare a tarii in strainatate, etc. Sau poate cunoasteti sau reprezentati agentii de turism, operatori de zbor, care pot sustine deplasarea. Ma ajuta si va sunt recunoscatoare pentru orice idee, gand si sugestie. Va multumesc din lumea magica a florilor 🤗
12.09 edit: La sugestia multor oameni am creat o campanie de crowdfunding, orice sustinere ajuta https://gogetfunding.com/oana-lamba/"

Si uite asa, fara sa imi dau seama, cu un strop de curaj sa cer ajutor, sa recunosc ca am nevoie, invingand poate cea mai mare frica a unui om care mereu s-a multumit cu putin, care a stat in banca lui de frica sa nu deranjeze, sa nu ceara prea mult, am declansat un val imens de sustinere si solidaritate, pe care l-am simtit atat de intens si nu il voi uita toata viata mea. Iar pe 17 sept 2018, postam urmatorul text:
"Emotii cat casa, entuziasm la fel, idei, energie faina din toate partile, sustinere de la voi si da.......ne-am inscris 😊, merge si Romania la Greek Flower Cup Pro 2018 open pe 17 si 18 Octombrie. Acum.....cum ajungem in Grecia (Kalamáta) ramane de vazut. S-a strans 10% din suma necesara, pentru care va sunt recunoscatoare 🙏. In continuare in cele doua saptamani ramase pentru campanie apreciez orice suma, idee, conexiune, gand, mesaj, share. Multumesc 🤗"

      


Intre timp au inceput pregatirile pentru cele doua lucrari pe care le puteam creea de acasa. In total au fost patru lucrări/ probe. Pentru două dintre probe am primit încă de la înscriere regulile și tematica și le-am  putut schița și contura până la maxim o treime din lucrarea finală, restul fiind finisat in timpul concursului. Celelalte două probe au fost lucrari surpriză despre care nu se știa nimic – urma să aflăm toate informațiile în concurs, moment în care am primit și florile și materialele necesare.

Pentru prima lucrare, "The dancing olea europaea" toata ideea a pornit de la trei oameni care danseaza sirtaki, pe care ii unesc florile, soarele, culorile, maslinii si dansul. A rezultat o macheta si cu talentul unui om super iscusit, structura s-a transformat in realitate, multumesc Vasile Puscalau! Au urmat multe ore si maini pentru finisaje (multumesc Ioana si Catalin pentru ajutor), fixat sarma si eprubete, vopsit, iar la florile "de lucru" cu care am exersat in atelier, contra cronometru, conform timpului alocat in concurs pentru proba respectiva. In plus, multe ore de cautari si insistente la furnizori, ca sa gasim frunzele de maslin, obligatoriu de avut in lucrare, prin regulament. Intr-un final au sosit, now what? 🤔
La casa la Dedeman: persoana fizica sau juridica? Eu: juridica, El zambind: dupa denumire mi se parea ca va ocupati cu flori, dupa banda nu prea 🧐


A doua lucrare, tema ei era sa ne imaginam o nunta in Octombrie in Kalamata si sa creem un buchet de mireasa si un accesoriu asortat.
Noi ne-am imaginat un buchet pentru o mireasa inalta si o fandacsia cu flori, asortata cu buchetul. Am creat schita pentru buchet, baza pe care am imbracat-o cu frunze, am facut o simulare cu florile pe care le-am ales, dar parca ceva tot lipsea, ceva tematic, de acolo, din Grecia. Un prieten impreuna cu familia lui au tot trecut prin atelier si in fiecare zi imi tot spunea cum ca ar merge niste masline, caci tot mergem la mama lor, dar cum erau multe de facut, eu am tot zis nu si nu, ca e frumos si fara. Pana intr-o zi cand au venit si s-au si pus pe treaba. Ei bine sa incep cu maslinele, se ia o galeata de masline, se mananca sau se curata, se usuca samburii la aparatul de deshidratat si se pun unul cate unul la polizor 🙂. Dupa se fac margelele. Toate astea, evident sunt imposibile fara o doza de nebunie pe care noua ne place sa o numim creativitate 🙂. Frunzele sunt culese din vecini, iar copila cocotata e cea din dotare. Am fost cinci adulti si patru copii care ne-am strans la claca, George care ne-a mobilizat pe toti, Georgiana, Vlad, Tudor, Thea, Catalin, Dora, eu si Alexandra mea, maestrul Nicolae Agop. Cand invatatura e transmisa autentic de catre profesor, noi generatii cresc cu bucurie ❤️
 


Tocmai am terminat de facut bagajele 😱.
Au urmat drumul pana in Kalamata, cu cateva zile inainte de concurs, eu am plecat cu avionul din Otopeni pana la Atena (ceva semne de noroc am anut inca din aeroport, pentru mine 13 asta inseamna), de acolo am luat un autobuz pana in Kalamata. Maestrul Agop a zburat de la Chisinau la Atena si de acolo l-a luat Cristi, colegul meu care a placat si el cu masina din Bucuresti catre Kalamata, via Atena, incarcat cu toate florile necesare in concurs, structura, restul de materiale, steagul Romanesc, ciocolata cu rom si medalii din ciocolata de la Bucuria, pe care Meastrul Agop le-a daruit tuturor participantilor. Până una alta, din experienta asta toți am fost campioni.
 


Competitia a fost gazduita de Technological Educational Institute of Peloponnese, locatia este un campus studentesc, am avut flash-uri din facultate, doar ca ei studiau plante in loc de cifre. Am gasit acolo multa energie, emotii si colegi faini, veniti din toata lumea. De dimineata am avut o sedinta tehnică de organizare si am primit un pin dragut, care s-a alaturat celui de acasa. Organizatorii m-au rugat sa le dau o melodie reprezentativa pentru Romania si primul gand a mers catre Ciocarlia lui George Enescu. Am pregătit spațiul de lucru, am condiționat florile apoi fiecare florist le-a dus în camerele de frig pregătite de organzatori. Ne-am intins la povesti cu colegii de concurs, fiecare pe limba lui. Ei vorbeau greaca, rusa si italiana, noi engleza si romana, cumva ne-am inteles 🙃, mi-am dat seama că buchet e un cuvânt comun.
 


3,2,1, start 🇷🇴
Prima lucrare "The dancing Olea Europaea" sau maslinul dansant 🕺💃 🇷🇴
Uitandu-ma pe fotografii nu imi vine sa cred ca toate astea au fost intr-o zi. In stanga lucrarea doi, cu tema buchet de mireasa in Octombrie si un accesoriu in set, in dreapta lucrarea trei, surpriza, tema my little secret garden.
La Greek Flower Cup Pro 2018 open, mai multa lume din public ne-a intrebat de unde am luat margelele din samburi de masline si unde am comandat frunzele gri. Cand le-am povestit, au zis "omg, you are crazy people"

A ramas in Grecia, Anna Kostriva o va folosi impreuna cu studentii de la Institut la targul caritabil de Craciun, in beneficiul copiilor ale caror familii au posibilitati reduse. 🇷🇴🇲🇩🇬🇷🙏
Simt ca dupa experienta asta voi lua o pauza de masline pentru o vreme 🙃


Maine avem proba patru, surpriza, pentru care nu stim tema, alta zi, alta poveste 🤗.
Tematica "Buchet pentru un campion", lucrarea surpriza nr. patru si ultima. Daca ieri am simtit emotii, azi a fost avalansa 🙂. Cand am urcat pe scena inainte de proba, au prezentat pe rand, fiecare participant pe melodia aleasa, moment foarte fain cu multa energie. Ciocarlia a cantat fabulos in Grecia ❤️.
Asteptam jurizarea si petrecerea. 🇷🇴🇬🇷
Felicitari România ! 🇷🇴
Oana Lamba, locul IV la Greek Flower Cup Pro 2018 open !

Medalia asta e pentru fiecare dintre voi, cei care v-ati adunat energia in jurul meu si ati facut posibila experienta asta.
Va sunt recunoscatoare pentru tot ajutorul, pentru fiecare gand bun si mesaj de incurajare primit, pentru cei 2385 eur stransi intr-un timp atat de scurt. Ma simt sustinuta din toate partile: Prieteni apropiati, familie, colegi de scoala si de breasla, oameni pe care nu v-am auzit de ani de zile, oameni necunoscuti inca, sau care ati dorit sa ramaneti anonimi, clienti, copiii mei care mi-ati dat si banii din pusculita stransi pentru lego. Colegi floristi, mi-ati oferit timpul vostru, materiale, bani, incurajari. Prieteni care ati trecut voluntar prin atelier in faza de pregatire si ati dat o mana de ajutor.
Pentru mine reprezentarea Romaniei la Greek Flower Cup Pro 2018 open e mai mult decat puncte si clasamente, e despre crestere personala si profesionala, despre locuri si oameni noi uniti de aceeasi pasiune, despre gandire limitativa depasita, despre feedback-ul pretios al oamenilor din juriu, despre invatare, curaj, disciplina, rabdare si incredere, despre puterea si energia oamenilor impreuna. Va multumesc pentru toate astea! 🙏

Daca sportivii au antrenori, floristii au maestri. Ei sunt oamenii aceia care te inspira, te invata, te lauda, te sustin, te inteleg, te cearta parinteste si nu inceteaza sa creada in tine. Au trecut deja prin ce treci tu si la randul lor au invatat de la alti maestri. Maestre Nicolae Agop, va sunt recunoscatoare pentru felul autentic cu care imi ghidati pasii, ma bucur pentru ca v-am cunoscut si am pasit pe drumul floristicii profesioniste sub indrumarea dumneavoastra 🤗. Participarea la Greek Flower Cup Pro 2018 open nu s-ar fi intamplat fara DA-ul dvs hotarat! 🇷🇴🇲🇩🇬🇷
Pregatiri inainte de ultima proba 🤞🇷🇴



























 

Suport clienti Suntem online pentru tine de Luni pana Vineri intre 09:00-17:00, Sambata si Duminica intre 09:00-14:00. Pentru livrari programul este de Luni pana Vineri intre 10:00-21:00, Sambata si Duminica intre 10:00-17:00 www.olla.ro/livrare. Suntem prezenti doar online, fara florarie fizica.

0799 00 6552 olla@olla.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!